Äidinkieli ja kirjallisuus on oppiaineena koko suomalaisen sivistyksen kivijalka. Oppiaineena äidinkieli ja kirjallisuus on lukio-opetuksen keskeinen taito-, tieto-, kulttuuri ja taideaine. Se tarjoaa aineksia kielellisen ja kulttuurisen yleissivistyksen sekä oman identiteetin rakentamiseen.
Opiskelu kehittää ajattelemisen taitoja ja vahvistaa sekä arjessa että opiskelussa tarvittavia oppimaan oppimisen taitoja ja vuorovaikutusosaamista. Se saa sisältöjä kieli-, kirjallisuus- ja viestintätieteistä sekä kulttuurin tutkimuksesta. Oppiaine on osa lukion kieli-, kulttuuri-, media- sekä kansalais- ja demokratiakasvatusta.
Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen tavoitteena on taito ilmaista itseään suullisesti ja kirjallisesti eri tilanteiden vaatimalla tavalla. Opetus tähtää sellaiseen kielen ja kirjallisuuden tuntemukseen sekä kielenkäyttö-, teksti-, moniluku-, vuorovaikutus- ja mediataitoihin, joita jatko-opinnot, työelämä ja yhteiskunnassa toimiminen edellyttävät.
Kirjallisuudenopetuksen tavoitteena on sekä kauno- että tietokirjallisuuden ymmärtäminen, lukukokemusten syventäminen sekä tekstien eritteleminen ja tulkitseminen eri näkökulmista. Kirjallisuus tarjoaa elämyksiä ja tukee kriittisen ajattelun, empatian ja identiteetin sekä eettisen ja esteettisen pohdinnan kehittymistä ja kulttuuriperintöön tutustumista. Kirjallisuuden lukeminen monipuolistaa omaa ilmaisua.
ÄIDINKIELEN JA KIRJALLISUUDEN SEKÄ TEATTERITAITEEN OPINNOT JOENSUUN YHTEISKOULUN LUKIOSSA
Valtakunnalliset äidinkielen ja kirjallisuuden opintojaksot lukiossa koostuvat kahdestatoista (12) pakollisesta opintopisteestä ja kuudesta (6) valtakunnallisesta valinnaisesta opintopisteestä. Nämä opintojaksot ovat eri tavoin tarjolla Suomen jokaisessa lukiossa.
Voit siis opiskella lisäksi: luovaa kirjoittamista (ÄI12), kulttuuripäiväkirjan tekemistä(ÄI13), itseään kuuntelevaa ilmaisua(ÄI14), Draaman ja teatterin perusteita(ÄI15), Teatteriesityksen valmistamista(ÄI16-ÄI19), Näyttelijäntyön rakentumista(ÄI20), suorittaa kirjallisuusdiplomin(ÄI21), tehdä lukion lehteä(ÄI22), kerrata kielenhuoltoa(ÄI23) ja osallistua fiktiopajaan(ÄI24).Teatteritaiteesta ja mediasta voit tehdä myös valtakunnallisen lukiodiplomin ja äidinkielessä suorittaa puheviestinnän päättökokeen.
Äidinkielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelmaamme kuuluu myös mm. elokuvaesityksiä, teatterivierailuja ja kultuurimatkoja mm. Helsinkiin ja Eurooppaan.