Terveystieto on monitieteiseen tietoperustaan nojautuva oppiaine, jonka tarkoituksena on edistää terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta tukevaa osaamista. Lähtökohtana on elämän kunnioittaminen ja ihmisoikeuksien mukainen arvokas elämä. Terveys ymmärretään fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena hyvinvointina sekä toiminta- ja työkykynä.
Terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä ilmiöitä tarkastellaan terveysosaamisen eri osa-alueiden kautta. Näitä ovat terveyteen liittyvät tiedot, taidot, itsetuntemus, kriittinen ajattelu sekä eettinen vastuullisuus.
Osaamiseen kuuluu myös terveyteen liittyvien arvojen pohdinta ja näkemys eri terveyskulttuureista ja terveyden ja sairauksien historiasta kansainvälistyvässä maailmassa.
Terveystiedon opinnoissa tehdään yhteistyötä muiden oppiaineiden kanssa sekä tuetaan opiskelijoiden osallisuutta ja terveysosaamisen hyödyntämistä yhteisöllisen opiskeluhuollon kehittämisessä.
TERVEYSTIEDON OPISKELU JOENSUUN YHTEISKOULUN LUKIOSSA
Terveystiedon pakollinen opintojakso TE1 2op
TE1-Terveys voimavarana 2 op muodostaa pohjan terveystiedon opinnoille. Opintojaksossa luodaan kokonaiskuvaa ihmisen voimavaroista, terveyden edistämisestä sekä terveyttä määrittävistä tekijöistä, niiden yhteyksistä ja vaikutusmekanismeista. Lisäksi syvennetään ja laajennetaan perusopetuksen aikana hankittua ymmärrystä elintapojen merkityksestä terveydelle ja arvioidaan terveyden edellytysten toteutumista omassa elämässä, perheessä ja lähiyhteisöissä.
Terveystiedon valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
Valtakunnallisia valinnaisia opintojaksoja terveystiedossa ovat TE2-Terveys ja ympäristö 2op sekä TE3-Terveys ja yhteiskunta.
Terveystiedon koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot
TE4-terveystiedon kertaus opintojaksoa suositellaan suoritettavaksi ennen oppiaineen ylioppilaskirjoituksia. Karelia ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä toteutetaan kurssit TE5- Anatomian ja fysiologian perusteet 1 2op ja TE6-Anatomian ja fysiologian perusteet 2 2 op. Näistä yhteistyökursseista opiskelija voi hyväksilukea saavuttamansa opintopisteet myöhemmin missä korkeakoulussa tahansa osaksi tutkintoon johtavaa koulutusta niin sanottuina täydentävinä opintoina tai suoraan korvaamaan tutkintoon kuuluvaa anatomian ja fysiologian opintokokonaisuutta. Suoritus hyväksytään myös ammattiopistojen opintotarjonnassa esimerkiksi lähihoitajan tutkinnon osaksi.