Elämänkatsomustieto on oppiaine, joka tukee opiskelijan elämänkatsomuksen ja identiteetin muodostumista sekä hyvän elämän tavoittelua. Elämänkatsomus tarkoittaa yksilön käsitystä maailmasta ja omasta paikastaan siinä.
Elämänkatsomustiedon lähtökohtana ovat valmiiden oppijärjestelmien sijaan opiskelijan elämismaailma ja sen ilmiöt. Oppiaine kannustaa opiskelijaa jäsentämään aktiivisesti omaa elämänkatsomustaan, reflektoimaan sen perusteita ja erittelemään siihen vaikuttavia tekijöitä. Samalla tarkastellaan erilaisia yleisiä maailmankatsomuksia, jotka voivat olla esimerkiksi poliittisia, tieteellisiä, elämänfilosofisia, aatteellisia, populaarikulttuurista nousevia tai uskonnollisia.
OPINTOJAKSOT
Elämänkatsomustiedon pakolliset opintojaksot
Elämänkatsomustiedon opintoihin kuuluu kaksi kahden opintopisteen laajuista pakollista opintojaksoa ET1-Minä ja hyvä elämä 2op ja ET2-Minä ja yhteiskunta 2op. ET1 opintojakso opiskellaan yleensä ensimmäisen opintovuoden aikana
Elämänkatsomustiedon valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
Kuten myös muissa katsomusaineissa, elämänkatsomustiedossa myös on neljä kahden opintopisteen valtakunnallista valinnaista opintojaksoa, ET3, ET4, ET5 ja ET6.