Psykologia on lukionsa aloittavalle nuorelle uusi oppiaine. Lukiossa sen opiskelu on suosittua.
Ihmisen toimintaa tutkivana tieteenä psykologia antaa opiskelijalle valmiuksia havainnoida ja ymmärtää monipuolisesti ihmistä ja hänen toimintaansa vaikuttavia tekijöitä. Psykologisen tiedon ja käsitteiden avulla opiskelija voi omakohtaisesti tunnistaa, tiedostaa ja käsitellä psyykkisiä ilmiöitä.
Psykologian tiedot ja taidot tukevat itsetuntemusta, itsensä kehittämistä, muiden ihmisten ymmärtämistä ja psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitämistä.
Psykologian opiskelu on luonteeltaan tutkimusperustaista. Tässä tarkoituksessa opetuksessa käsitellään psykologisen tiedon luonnetta ja tiedonmuodostuksen menetelmiä painottaen ajankohtaisen tutkimuksen ja tutkimusperinteen keskeisiä aihesisältöjä.
Opetuksessa tämä tutkimusperustaisuus ja aihesisällöt kytketään ihmisen jokapäiväisen toiminnan ja arjen ymmärtämiseen eli tuodaan tutkimustieto lähelle opiskelijaa.
Korkeakouluista psykologiasta pääaineenaan valmistuneet toimivat usein mm. henkilöstöhallinnossa, perheneuvoloissa, henkilöstökonsultteina, terveyskeskuspsykologeina tai ammatinvalintapsykologeina.
PSYKOLOGIAN OPINTOJAKSOT JOENSUUN YHTEISKOULUN LUKIOSSA
Psykologiasta jokaisen tulee opiskella vähintään ensimmäinen opintojakso, PS01-Psyykkinen toiminta ja oppiminen, suositus on jo ensimmäisenä opintovuonna.
Lisäksi ensimmäisenä lukiovuotena voit valita myös syventävän opintojakson, PS2-kehittyvä ihminen. Se on ensimmäinen neljästä valtakunnallisesta psykologian syventävästä opintojaksosta.
Näiden viiden valtakunnallisen opintojakson lisäksi sinulle on tarjolla myös koulukohtaiset soveltavat opintojaksot PS06-Sosiaalipsykologia, PS07-Psykologiaa ylioppilaskirjoituksiin valmistuville abiturienteille, PS08-psykologian tutkimuskurssi ja PS09- psyykkiset vahvuudet.