Filosofia on peruskoulusta lukioon tuleville aivan uusi oppiaine.
Filosofia tarkastelee koko todellisuutta ja eri tapoja hahmottaa sitä. Sen kysymyksenasettelujen tunteminen luo pohjan maailmaa, yhteiskuntaa ja ihmistä koskevien käsitysten ymmärtämiselle ja niiden järkiperäiselle arvioinnille. Filosofisen ajattelun opiskeleminen harjaannuttaa punnitsemaan kriittisesti erilaisten käsitysten perusteluja.
Perinteisesti filosofiaa on kutsuttu kaikkien tieteiden äidiksi. Siksi sen luonteeseen kuuluu jo lähtökohtaisesti eri tiedonalojen integraatio, joka tukee laajojen käsitteellisten kokonaisuuksien ja yhteyksien hahmottamista. Filosofian opiskelu auttaa näkemään, miten eri tieteenalojen ja ajatteluperinteiden käsitykset rakentuvat ja eroavat toisistaan. Tämä tukee eri tieteiden omaksumista, mikä helpottaa lukiolaisen siirtymistä jatko-opintoihin. Filosofian tuntemus vahvistaa opiskelijan yleissivistystä.
Filosofian opiskelu vahvistaa opiskelijan käsitystä omasta identiteetistään. Se harjaannuttaa eettiseen pohdintaan ja auttaa ymmärtämään, mitä merkitystä erilaisilla tiedoilla ja taidoilla on yksilölle ja yhteiskunnalle. Filosofia kehittää arvostelukykyä sekä edistää luovan ja itsenäisen ajattelun kehitystä. Tämä tukee opiskelijan yksilöllisten näkemysten muodostamista ja kykyä osallistua järkiperäiseen keskusteluun. Koska filosofisiin kysymyksiin on harvoin yksinkertaisia vastauksia, opiskelija oppii muodostamaan ja perustelemaan omia käsityksiään sekä samalla kunnioittamaan toisenlaisia perusteltuja näkemyksiä. Monimutkaisten kysymysten pohdiskelu ryhmässä kasvattaa opiskelijan luottamusta omiin ajattelutaitoihinsa. Oppiaineen luonteeseen sopivat keskustelevat ja dialogiset työtavat.
FILOSOFIAN OPISKELU JOENSUUN YHTEISKOULUN LUKIOSSA
Filosofian pakolliset valtakunnalliset opintojaksot FI1 ja FI2
Filosofiaan kuuluu kaksi (2), valtakunnallista pakollista opintojaksoa, joista ensimmäinen, FI1- Johdatus filosofiseen ajatteluun 2 op, opiskellaan Joensuun yhteiskoulun lukiossa pääsääntöisesti ensimmäisen lukuvuoden aikana ja toinen pakollinen opintojakso, FI2-Etiikka 2 op, normaalisti toisena opiskeluvuotena.
Filosofian valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot FI3 ja FI4
Kahden pakollisen opintojakson lisäksi tarjolla on myös kaksi valtakunnallista valinnaista opintojaksoa, FI3-Yhteiskuntafilosofia sekä FI4-Totuus. Valinnaiset opintojaksot suoritetaan yleensä pakollisten opintojaksojen jälkeen. Filosofian ylioppilaskirjoitukset pohjautuvat näihin neljään valtakunnallisiin pakollisiin ja valinnaisiin opintojaksoihin.
Filosofian koulukohtainen valinnainen opintojakso FI5
Opintojaksolla valmistaudutaan filosofian ylioppilaskokeeseen. Opintojakson aikana kerrataan, syvennetään ja sovelletaan filosofian opintojen keskeisiä sisältöjä. Opintojaksolla on mahdollista syventyä myös joihinkin soveltavan filosofian osa-alueisiin.