Matematiikka on erittäin tärkeä oppiaine ja jatko-opintoihin sen ylioppilaskirjoituksista saa yleensä palkjon pisteitä, on sitten kyseessä lyhyt tai pitkä oppimäärä koe hyvin suoritettuna. Kun varhaiset korkeakulttuurit aikoinaan syntyivät, ihmiskunnalle tuli tarve merkitä ylös sadon määrää, veroja ja laskea päiviä ja lukea kalenteria. Ilman matemaattisia oivalluksia ja sen sovelluksia valtioiden kehitys olisi ollut vaikeaa.
Matematiikan taidoista on paljon hyötyä arkipäiväisissä aisoissa, mutta erityisen tärkeää se on työtehtävissä sekä jatko-opinnoissa, jotka perustuvat matematiikkaan, esimerkiksi insinööri- ja kauppatieteissä, mutta myös mm. kemiassa, biologiassa, astronomiassa ja lääketieteessä.
Matematiikan harrastamisen ja laskemisen on todettu parantavan myös loogista ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä.
Matematiikan asema aikamme kulttuurissa edellyttää valmiutta ymmärtää, hyödyntää ja tuottaa matemaattisesti esitettyä tietoa. Sillä on merkittävä tai ratkaiseva rooli muun muassa tieteissä, teknologiassa, taloudessa, yrittäjyydessä, terveydenhuollossa ja turvallisuudessa.
Matematiikan opetuksen tehtävänä on tutustuttaa opiskelija matemaattisen ajattelun malleihin sekä matematiikan perusideoihin ja rakenteisiin, opettaa käyttämään puhuttua ja kirjoitettua matematiikan kieltä sekä kehittää laskemisen, ilmiöiden mallintamisen ja ongelmien ratkaisemisen taitoja.
Vanhan mallin laskimet, siis kämmenlaitteet ovat katoamassa lukoista ja opiskelijakäytöstä. Opiskelijoita opetetaan käyttämään laskinlisenssiä, jonka saat lukiolta opintojesi alkaessa, se kuuluu osaksi 2. asteen ja lukio-opintojen maksuttomuutta. Ylioppilaskirjoituksissa kämmenlaitteet ovat myös kiellettyjä ja laskeminen ja kaavojen syöttäminen tapahtuu tietokoneen laskinohjelmistoa käyttämällä. Kaavojen ja vastausten kirjoittamista tietokoneella harjoitellaan jo ensimmäisestä opintojaksosta alkaen, että se sitten myöhemmin luistaisi sujuvasti.
JOENSUUN YHTEISKOULUN LUKION MATEMATIIKAN OPINTOJAKSOT
Oppimääriltään matematiikan lyhyt (MAB) ja pitkä oppimäärä (MAA) erottuvat niin sisällöllisesti kuin myös opintopistemääriltään. Ensimmäinen opintojakso lyhyessä ja pitkässä matematiikassa (MAY) on sama. Tämän jälkeen voit vielä muuttaa valintaasi.
Suosittelemme pitkää matematiikkaa, jos sinulla on motivaatiota ja lukuhaluja ja aikaa. Pelkästään kokeilemaan ei kannata lähteä. Pitkän matematiikan opiskeleminen vaatii enemmän kuin lyhyen matematiikan. Muista olla aktiivinen oppitunneilla ja laskea tehtäviä myös kotona.
Matematiikan tasoa suuntaan tai toiseen voi vaihtaa ensimmäisen MAY opintojakson jälkeen tarvittaessa lyhyeltä pitkälle tai pitkältä lyhyelle.
OPINTOJAKSOT – MATEMATIIKAN PITKÄ OPPIMÄÄRÄ
Matematiikan pitkän oppimäärän opetuksen tehtävänä on antaa opiskelijalle ammatillisten ja korkeakouluopintojen edellyttämät matemaattiset valmiudet sekä matemaattinen yleissivistys. Pitkän matematiikan opinnoissa opiskelijalla on tilaisuus omaksua matemaattisia käsitteitä ja menetelmiä sekä oppia ymmärtämään matemaattisen tiedon luonnetta.
Pitkässä matematiikassa opiskellaan kaksikymmentä (20) pakollista opintopistettä, jotka pääsääntöisesti suoritetaan kahden ensimmäisen opiskeluvuoden aikana, 10+10 op. Ensimmäinen 2 opintopisteen opintojakso MAY on sama lyhyen matematiikan kanssa.
Lisäksi tarjolla on kolme valtakunnallista valinnaista opintojaksoa, MAA10 3D geometria 2op, MAA11 algoritmit ja lukuteoria 2op, ja MAA12 Analyysit ja jatkuva jakauma 2 op. Ylioppilaskirjoitusten kysymykset tulevat valtakunnallisista pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opintojaksoista.
Joensuun yhteiskoulun lukio tarjoaa lisäksi kaksi koulukohtaista kahden (2) opintopisteen kokoista opintojaksoa, MAA13 sähköiset työvälineet matematiikan ylioppilaskokeessa sekä MAA14 pitkän matematiikan kertaus. Nämä valmentavat sinua pitkän matematiikan ylioppilaskirjoituksiin.
OPINTOJAKSOT – MATEMATIIKAN LYHYT OPPIMÄÄRÄ
Matematiikan lyhyen oppimäärän opetuksen tehtävänä on tarjota valmiuksia hankkia, käsitellä ja ymmärtää matemaattista tietoa ja käyttää matematiikkaa elämän eri tilanteissa sekä arjessa ja jatko-opinnoissa.
Lyhyessä matematiikassa valtakunnallisesta opetussuunnitelmasta opiskellaan kuusi (6) valtakunnallista pakollista 2 opintopisteen laajuista opintojaksoa.
Tarjolla on kaksi 2 opintopisteen laajuista valtakunnallista valinnaista opintojaksoa, MAB8 ja MAB9. Lyhyen matematiikan ylioppilaskirjoitukset perustuvat valtakunnallisiin pakollisiin sekä valtakunnallisiin valinnaisiin opintojaksoihin. Ensimmäinen kahden opintopisteen opintojakso MAY on yhteinen pitkän matematiikan kanssa.
Joensuun yhteiskoulun lukio tarjoaa lisäksi vielä tukiopintojakson MAB10 2op, jos sinulla on ollut lukioaikana vaikeuksia matematiikan opinnoissasi. Matematiikan ylioppilaskirjoituksiin valmentavat kurssit MAB11 2op sähköiset työvälineet matematiikan kirjoituksissa sekä MAB12 2op lyhyen matematiikan kertaus.