Suomen lukiossa eletään suurinta murrokautta 50 vuoteen. Syksyllä 2024 lukionsa aloittava ikäluokka saa saa nauttia opintojen täydestä maksuttomuudesta. Oppivelvollisuusikä on myös noussut 18 ikävuoteen saakka.
Seuraavaksi hieman käsitteistöä lukio-opintoihin liittyen.
- Valtakunnallinen pakollinen opintojakso = Lukiossa olevia opintojaksoja, jotka ovat kaikille yhteisiä ja ne on yleensä jokaisen opiskeltava. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi urheilulukiolaisilla, jotka voivat tietyin edellytyksin vähentää opinnoistaan 16 opintopisteen edestä pakollisia opintojaksoja. Valtakunnalliset pakolliset opintojaksot arvioidaan asteikolla 4-10.
- Valtakunnallinen valinnainen opintojakso= aikaisemmin puhuttiin ns. syventävistä kursseista. Näitä valtakunnallisiin perusteisiin kaikissa lukioissa kuuluvia opintojaksoja tulee päättötodistuksessa olla vähintään 20 opintopistettä. Ylioppilaskirjoitukset perustuvat valtakunnallisiin pakollisiin sekä valtakunnallisiin valinnaisiin opintojaksoihin. Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot arvioidaan asteikolla 4-10.
- Koulukohtainen valinnainen opintojakso= Valinnaisia opintoja lukion omasta opetussuunnitelmasta. Yleensä pitävät sisällään valtakunnallisia opintojaksoja täydentäviä, syventäviä ja kertaavia asioita esim. ylioppilastutkinnon kertaavia asioita. Usein arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
- Opintopiste (op) = lukio-opintojen opintojakson laajuus ilmoitetaan syksystä 2021 alkaen opintopisteinä. Yksi entinen kurssi= kaksi opintopistettä
- Opintojakso = opintojakso korvaa myös omalta osaltaan kurssi käsitteen. Opintojakson laajuus voi olla esim. 1-4 opintopistettä.
- Opetussuunnitelma = tarkoittaa paikallista opetussuunnitelmaa, joka pohjautuu opetussuunnitelman perusteisiin. Opetussuunnitelma sisältää lukion opintojaksotarjonnan sekä lukion omat erityispiirteet sekä asioita mm. opiskeluhuollosta ja arvioinnista. Opetussuunnitelma on lukiossa kaiken perusta ja toimii siten tukena niin opettajille kuin myös opiskelijoille. Voidaan käyttää lyhennettä LOPS. Joensuussa opetussuunnitelmat hyväksyy koulutusjohtaja.
- LOPS= lukion opetussuunnitelma tai opetushallituksen antamat lukion opetussuunnitelman perusteet 2019.
- Moduuli = moduuleja löytyy lähinnä vain lukion opetussuunnitelman perusteista. Ne ovat ns. rakennuspalikoita, joista muodostetaan lukion omaan opetussuunnitelmaan opintojaksot. Moduuleita lukio voi yhdistellä erilaisiksi opintojaksoiksi pakollisissa opinnoissa. Lukiolaisen ei tarvitse sen enempää tietää moduuleista. Arvosanat rekisteriin tulevat kuitenkin oppiaineissa moduuleittain.
- Jakso tai periodi = lukuvuosi joensuulaisissa päivälukioissa on jaettu viiteen jaksoon, joista kukin kestää 6-7 viikkoa. Yleensä jakson viimeisellä viikolla on kokeita tai pidempiä oppitunteja kuin yleensä. Opintojaksojen arvioinnit saat yleensä 1-2 viikon sisällä jakson päätöksestä. Usein käytetään myös termiä periodi.
- Temaattiset opinnot = koulukohtaisia opintojaksoja, jotka eivät yleensä kuulu minkään valtakunnalliset oppiaineen alle tai ovat yhdistelmiä eri oppiaineista. Temaattisiin opintoihin kuuluvat mm. vanhojen tanssit, teknologiaopintoja sekä useita poikkitaiteellisia opintojaksoja.
- Ilmainen 2. aste = Lukionsa aloittava saa ilmaiset oppimateriaalit ja opiskeluvälineet, esimerkiksi digikirjat ja tietokoneen. Oppivelvollisuusikäinen lukiolainen saa myös KELAn kautta ilmaisen koulumatkan yli 7 kilometristä tai korvauksen oman kulkuvälineen käytöstä. Ilmaiset materiaalit ovat käytössä 20 ikävuoteen saakka.
- Oppivelvollisuus= Oppivelvollisuus päättyi aikaisemmin 16 ikävuoteen ja peruskoulun suorittamiseen saakka. Vuonna 2021 oppivelvollisuusikä nousi 18 ikävuoteen saakka. Opiskelija ei voi esimerkiksi erota lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta alle 18 vuotiaana ennen kuin hänellä on opiskelupaikka jossain muualla. Asiasta säädetään oppivelvollisuuslaissa.