- Perustuu valtakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteisiin ja on monipuolista
- Tavoitteena on luotettavuus ja oikeudenmukaisuus.
- Kannustaa tavoitteiden asettamiseen ja itsearviointiin.
- Arvioinnin ja arvosanan muodostumisen perusteet käsitellään opintojakson alussa.
- Perustuu mahdollisiin kirjallisiin kokeisiin, opintojen edistymisen havainnointiin ja opiskelijan tuotosten arviointiin. Opintojakso voidaan arvioida myös ilman kokeita.
- Jatkuva näyttö eli tuntiaktiivisuus, kotitehtävät, tutkielmat jne. vaikuttavat kokeiden ohella arvosanaan.
YKSITTÄISEN OPINTOJAKSON ARVIOINNISSA KÄYTETYT MERKINNÄT:
- 5-10 = hyväksytty
- 4= hylätty
- S= hyväksytty soveltava opintojaksi
- H= hylätty soveltava opintojaksi
- X= kesken (täydennettävä viimeistään seuraavan jakson uusintakoepäivään mennessä)
- K= keskeytetty, jolloin opiskelijalla ei ole oikeutta osallistua kokeeseen eikä täydentää opintojaksoa
- T= Tekee itsenäistä suoritusta eli tenttiä
Opintojakson arvioimatta jättäminen
Arvosanaa opintojaksosta ei anneta lainkaan opiskelijalle, joka ilman hyväksyttävää syytä (ks. poissaolot) on poissa oppitunneilta tai muulla tavalla lyö laimin opiskelunsa tai kurssiin/opintojaksoon liittyvät suorituksensa. Vilpistä seuraa arvostelematta jättäminen ja uusintaoikeuden menettäminen. Samoin opintojakson joutuu suorittamaan uudestaan, mikäli opiskelija jää kiinni vilpin yrittämisestä. Jos et halua opintojaksoa arvioitavan, sinun tulee ilmoittaa siitä opettajalle ennen arviointia.
Yksittäisen opintojakson arvosanaa ei voi poistaa sen jälkeen, kun sen arviointi on suoritettu. Tämä kannattaa huomioida mm. hylättyjen arvosanojen kohdalla, jotka voivat esteenä päättöarvioinnin suorittamiselle.
Opintojakson uusiminen ja uusintakoe
Uusintakokeeseen voi osallistua vain, jos on saanut hylätyn arvosanan opintojaksosta. Hylätyn opintojakson voi uusia yhden kerran uusintakoepäivänä milloin tahansa lukioaikana. Suositeltavaa on, että opiskelija suorittaa vain yhden kokeen/uusintapäivä. Uusintaan on ilmoittauduttava Wilman kautta. Mikäli opiskelija on poissa uusintakokeesta ilman pätevää syytä, hän menettää uusintaoikeutensa. Jo hyväksytysti suoritetun kurssin/opintojakson voi uusia osallistumalla opintojaksolle uudestaan tai neuvottelemalla sen suorittamisesta opettajan kanssa. Parempi arvosana jää voimaan. Oppiaineen kaikkien kurssien/opintojaksojen ei tarvitse olla hyväksytysti suoritettuja oppiaineen päättöarviointia varten.
JOENSUUN YHTEISKOULUN LUKIOopinto-opas 2024-20254.6.2024