Myöhästyminen oppitunnilta
Oppitunneille on saavuttava ajoissa. Opettajalla on oikeus olla ottamatta myöhästynyttä opiskelijaa jo alkaneelle oppitunnille.
Poissaolot
Lukio-opiskelu päivälukiossa lähtee siitä, opiskelija käy säännöllisesti oppitunneilla. Lukio on opiskelijan työtä, ja siksi asiattomat poissaolot ovat rinnastettavissa työstä pinnaamiseen.
Hyväksytty poissaolon syy on sairaus tai rehtorin, ryhmänohjaajan tai opettajan antama lupa. Huoltajan tulee aina selvittää alaikäisen opiskelijan poissaolon syy pääsääntöisesti Wilman kautta. Täysi-ikäinen opiskelija selvittää poissaolonsa henkilökohtaisesti aineenopettajalle tai ryhmänohjaajalle. Mikäli opiskelijalla on useita keskeytettyjä opintojaksoja, opiskelijaan/huoltajaan otetaan koululta yhteyttä. Oppivelvollisuuslaki velvoittaa puuttumaan asiaan.
Jos poissaoloja on liikaa, vaikka ne olisivatkin hyväksyttyjä, kurssia ei aina voida arvoida ja joudut käymään sen uudestaan.
Oppivelvollisuusikäisen eli alle 18 vuotiaan koulunkäynnin keskeytykset ilmoitetaan eteenpäin ja huoltaja on myös vastuussa oppivelvollisuusikäisen koulunkäynnistä. Asian suhteen voidaan tehdä myös lastensuojeluilmoitus.
Poissaolon syy on aina ilmoitettava (paitsi ei terveyteen liittyviä diagnooseja!)
Jos opiskelijalla on selvittämättömiä poissaoloja, hänen opintojakson voidaan jättää arvostelematta. Hän menettää samalla mahdollisuuden uusintakuulusteluun ja joutuu suorittamaan opintojakson uudestaan.
Mikäli opiskelija joutuu olemaan poissa kokeesta, hänen on ilmoitettava siitä etukäteen aineenopettajalle. Luvatta kokeesta poissa ollut opiskelija menettää osallistumisoikeutensa uusintakuulusteluun.
Ryhmänohjaaja myöntää luvan 1-5 päivän poissaoloihin ja rehtori pidemmäksi aikaa. Anomus on toimitettava hyvissä ajoin ryhmänohjaajalle tai rehtorille. Opiskelijoiden lomamatkat tulee tehdä koulun loma-aikoina, joita on yhteensä noin kolme kuukautta. Lomamatkan aiheuttamat poissaolot eivät oikeuta tukiopetukseen. Poissaololupalomakkeita saat kanslian oven vierestä.
Jos opiskelija on poissa koulutyöstä koko lukuvuoden tai sitä lyhemmän yhtäjaksoisen ajan, hänen on tehtävä siitä ilmoitus rehtorille. Oppivelvollisen koulunkäynnin keskeytykset raportoidaan myös VALPAS järjestelmään.
Jatkuva poissaolo voi johtaa siihen, että opiskelija tulkitaan eronneeksi. Tällöin rehtori postittaa opiskelijalle erotodistuksen ja antaa mahdollisuuden tulla kuulluksi asiassa. Oppivelvollisuusikäisen eroamiset ilmoitetaan aina Joensuun kaupungin koordinoivalle opinto-ohjaajalle. Oppivelvollisuusikäinen ei voi olla käymättä koulua. Mut eronneet, joilla ei ole koulupaikkaa, ilmoitetaan lain mukaan ns. etsivälle nuorisotyölle.
Muut rikkomukset ja päihteet
Opetusta häiritsevä opiskelija voidaan poistaa oppitunnilta tai koulun järjestämästä tilaisuudesta. Koulutyötä häiritsevältä, väkivaltaiselta tai toisten turvallisuutta uhkaavalta opiskelijalta voidaan estää oikeus osallistua opetukseen ja liikkumiseen koulualueella. Opettajalla ja rehtorilla on oikeus käyttää välttämättömiä voimakeinoja poistaessaan vastarintaa tekevä opiskelija oppitunnilta, koulun järjestämästä tilaisuudesta tai koulun alueelta.
Jos väkivaltainen tai uhkaava opiskelija vaarantaa toisten turvallisuutta, hänet voidaan erottaa koulusta välittömästi. Opiskelijalle, joka häiritsee opetusta, voidaan antaa lisäksi kirjallinen varoitus. Jos rikkomus on vakava tai opiskelija jatkaa epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, opiskelija voidaan varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöksellä erottaa lukiosta enintään vuodeksi.
Rehtorilla ja opettajilla on oikeus tarkastaa opiskelijoiden tavarat; tarkastaminen edellyttää perusteltua ja ilmeistä syytä. Heillä on oikeus ottaa vaaralliset esineet ja aineet pois opiskelijoilta. Vaarallisiksi aineiksi katsotaan mm. alkoholi ja huumeet. Perustuu lukiolakiin, § 26. Koskee kaikkia tilaisuuksia mm. penkkareita yms.
Tupakkatuotteiden käyttäminen, mukaan lukien nuuska ja sähkötupakka sekä niiden myyminen ja välittäminen koulun alueella on kiellettyä.
Päihteiden ja huumeiden hallussapito, käyttäminen, myynti ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen on koulun alueella myös ankarasti kiellettyä. Käyttäminen ja hallussapito koskee myös muita nikotiinituotteita, ei pelkästään tupakkaa.
JOENSUUN YHTEISKOULUN LUKIOopinto-opas 2024-20254.6.2024