Opintojaksotarjotin
Työjärjestyksiä voi tarkastella Wilmassa, josta ne ovat myös tulostettavissa. Opiskelijat ovat opintosuunnitelmansa mukaisesti valmiiksi sijoitettu opetusryhmiin. Lukuvuoden aikana opiskelija voi tehdä muutoksia opetusryhmävalintoihinsa. Valittavissa olevat opintojaksojen opetusryhmät näkyvät tarjottimessa Wilmassa. Opiskelija voi periaatteessa valita, minkä opiskeluryhmän haluaa, mutta noudattamalla alla esitettyä logiikkaa ryhmien valitseminen helpottuu. Opiskelija tekee itse muutokset ryhmävalintoihinsa Wilmassa. Myös opetussuunnitelma tulee huomioida.
Kun valitset opetusryhmän Wilman opintojaksotarjottimelta, niin kyseisen ryhmän oppitunnit sijoittuvat kiertotuntikaavion mukaisesti ja voit katsoa heti valintasi vaikutuksen työjärjestykseesi. Lisätietoa opintojaksotarjottimen ryhmistä saat klikkaamalla ryhmää hiiren oikealla painikkeella. Tarjottimet ovat auki ryhmävalintojen muutoksia varten jatkuvasti, mutta kaksi päivää ennen jakson alkua, sen tarjotin sulkeutuu. Kun olet tehnyt kaikki muutokset valintoihisi, niin voit tulostaa seuraavan jakson lukujärjestyksen.
Jaksot, palkit ja kiertotunnit
Lukuvuosi on jaettu viiteen samanpituiseen jaksoon, joista jokaisella on oma työjärjestyksensä. Yhdessä jaksossa viikon oppitunnit (24 x 75 minuuttia) on jaettu 8 osaan, joita kutsutaan palkeiksi (eli elementeiksi, riveiksi). Yksi palkki on siis 3 oppituntia. Tarjottimen yksi rivi vastaa yhtä palkkia, eli yksi palkki sisältää kaikki yhtä aikaa opetettavat ryhmät. Opiskelija voi kuulua korkeintaan yhteen ryhmään kussakin palkissa.
Valitun ryhmän oppituntien sijainnit käyvät ilmi kiertotuntikaaviosta. Kunkin palkin numero esiintyy kiertotuntikaaviossa kolme kertaa. Jokainen kahden opintopisteen laajuinen opintojakso tarkoittaa kolmea oppituntia viikossa yhden jakson ajan. Poikkeuksiakin toki on.
Ryhmityksen logiikka
Kaikille pakollisissa opintojaksoissa on normaalisti kahdeksan opetusryhmää paitsi MAA (3-5 ryhmää), MAB (3-5 ryhmää), UE1-3 (6-7 ryhmää), UO (1 ryhmä), ET (1 ryhmä), KU2 (3-4 ryhmää), MU2 (3-4 ryhmää). Jos ryhmiä on kahdeksan, niin opintojakson ryhmätunnuksena on kirjain, joka kertoo mille luokalle ryhmä on ensisijaisesti tarkoitettu. Jokaiselle ryhmälle on määritelty oma maksimikokonsa, jota Wilma ei anna ylittää. Täydet ryhmät näkyvät harmaana Wilmassa. Ryhmän maksimin ylitys on mahdollista vain opon tai ryhmän opettajan kautta erityisen painavista syistä. Harmaana näkyvät myös niiden opintojaksojen ryhmät, jotka olet jo opiskellut, mutta niitä voi silti valita uudestaan.
Huomioi, että osa opintojaksoista opiskellaan oman kotiluokan kanssa.
Opintojaksojen lyhenteet
Tarkastellaan esimerkkinä ryhmää ÄI01.c
ÄI01.c kyseessä on äidinkieli
ÄI01.c opintojakson numero on 1 = äidinkielen 1. opintojakso
ÄI1.c ryhmän tunnus on c = 1c-luokka (ryhmiä on yhteensä kahdeksan). Voit muokata lukujärjestystäsi ja valita myös jonkin muun ryhmän kuin omasi, toki ei suositeltavaa. Erityistarpeet kuitenkin huomioidaan.
Huolehdi opintojaksokertymästäsi!
Lukuvuoden alkaessa tarkista, että olet valinnut opintosuunnitelmasi mukaiset pakolliset opintojaksot Wilmassa. Kun pakollisten opintojaksojen mahtuminen työjärjestykseen on varmistettu, tarkista valinnaiset . Tee tarvittaessa muutoksia pakollisten opintojaksojen ryhmävalintoihin, jotta saat valinnaiset opintojaksot valituksi. Jos jotakin opintojaksoa ei saa mitenkään valituksi, käy kysymässä neuvoa opinto-ohjaajalta. Lukiossa olet itse vastuussa opintojaksokertymäsi seurannasta.
JOENSUUN YHTEISKOULUN LUKIOopinto-opas 2024-20254.6.2024